Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mandulafa kivirágzik
  2023-03-03 18:59:36, péntek
 
  A mandulafa kivirágzik

,,Akkor reszketni fognak a ház őrei, támolyognak az erős férfiak; megállnak az őrlő lányok, mert kevesen vannak, és elhomályosulnak az ablakon kinézők. Bezárulnak az utcára nyíló ajtók, elcsendesül a malom zúgása. Fölkelnek a madárszóra is, és elhalkul minden énekszó. Még egy kis emelkedőtől is félnek, és ijedeznek az úton. A mandulafa kivirágzik, a sáska nehezen vonszolja magát, és mit sem ér a fűszer, mert elmegy az ember örök otthonába, és az utcán körös-körül siratók járnak." (Prédikátor 12,3-5)

Sokan - oké, talán a legtöbben - nem szeretünk az öregedésre gondolni. A kezünk remeg, a hátunk kezd meggörnyedni, a fogaink nem működnek olyan jól, és a látásunk egyre homályosabbá válik. Korán ébredünk, de már nincs meg bennünk az az energia, ami régen megvolt. Olyan dolgok miatt aggódunk, amelyek korábban soha nem zavartak minket. A szexuális hevület elhalványul. Maga az élet is lelassul.
A Prédikátor 12:3-5 szavai költői nyelven írják le, hogy az öregség milyen áldozatot követel az emberi testtől. Végül eljön a halál, és az ember "elmegy az örök hazába", miközben barátai összegyűlnek a virrasztásán, hogy elmeséljenek néhány történetet és elsírjanak néhány könnyet.
Lehet, hogy nem akarunk gondolni a későbbi éveinkre, de ez az élet, amilyen valójában - ez az, ami mindannyiunk előtt áll, ha elég sokáig élünk. Akik megmenekülnek ettől a lassú hanyatlástól, azok, akik meghalnak, mielőtt megöregednének. A többiek meg fogják tanulni Salamon szavainak igazságát. Miközben ezt írom, egy barátomra gondolok, aki járókerettel közlekedik, mert bizonytalanok a lábai. Egyenesen a szemembe nézve kijelentette: "Ez a fene öregszik". Egyáltalán nem kételkedtem benne.
A történetnek van egy másik oldala is. A Zsoltárok 92:12-15 az igazak életerejéről beszél öregkorukban. Az igazak hosszú élettel, jó egészséggel és termékenységgel vannak megáldva még idős korukban is. Nem kiszáradnak és elsorvadnak, hanem gyümölcsöt teremnek mindvégig.
Úgy hagyják el ezt a világot, hogy közben végig Istent dicsőítik. Azt hirdetik: "Az Úr igaz, ő az én kősziklám, és nincs benne gonoszság" (Zsoltárok 92:15). Ezt csak azok mondhatják el meggyőződéssel, akik látták az életet a maga teljességében. Itt van egy alapvető különbség az öregek és a fiatalok között. A fiatalok ismerik a dal szavait; az öregek ismerik a zeneszerzőt.
Talán hallottad már a fiatal lelkipásztor történetét, aki felkelt, hogy a 23. zsoltárról prédikáljon. Minden tőle telhetőt megtett, de nem tudott kapcsolatot teremteni a hallgatósággal. Utána egy idős férfi állt fel, hogy beszéljen. Lehajtotta a fejét, keze reszketett, teste megkopott az évek kemény munkájától. Megragadta a pódiumot, és elkezdte szavalni: "Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm". Amikor befejezte, a hallgatóság mély csendben ült, mélyen meghatódva. Amikor a fiatal lelkipásztor megkérdezte az idős embert, hogy miért váltottak ki ekkora hatást a szavai, az öregember egyszerűen így válaszolt: "Te ismered a zsoltárt, én ismerem a Pásztort".
Vannak dolgok, amelyeket csak kemény tapasztalattal lehet megtanulni. Csak azok mondhatják mély meggyőződéssel, akik megismerték a szenvedést és a megpróbáltatásokat: "Az Úr igaz. Minden, amit tesz, jó. Ő nem hibázik, és az én életemben sem követett el hibákat". Az igazak bizonyságtétele csak visszatekintve mutatkozik meg teljes erejében.

Évek Ura, minden napom a Te szolgálatodban teljen, és félelem nélkül jussak el a végére, készen arra, hogy az Úr Jézus Krisztus kegyelme által belépjek az örök hazámba. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Címkék: bizonyságtétele, elhomályosulnak, termékenységgel, hallgatósággal, meggyőződéssel, megöregednének, tapasztalattal, visszatekintve, szolgálatodban, teljességében, bizonytalanok, megmenekülnek, járókerettel, lelkipásztor, homályosabbá, elmeséljenek, hanyatlástól, virrasztásán, összegyűlnek, életerejéről, kijelentette, meggörnyedni, mindannyiunk, öregkorukban, zeneszerzőt, prédikáljon, emelkedőtől, elsorvadnak, kapcsolatot, egészséggel, kételkedtem, történetnek, elhalványul, megismerték, támolyognak, kiszáradnak, mandulafa kivirágzik, erős férfiak, őrlő lányok, ablakon kinézők, utcára nyíló, malom zúgása, sáska nehezen, ember örök, utcán körös-körül, öregedésre gondolni, kezünk remeg, hátunk kezd, látásunk egyre, szexuális hevület, öregség milyen, emberi testtől, Évek Ura, Jézus Krisztus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
S a dalok tanulsága  Irgalom és ítélet  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Maradék idő  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Naplemente  Fodor Ákos költő,  Ébredj  Fodor Ákos költő,  Az elfogadásnak...  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Pillangó  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Az Európai Unió is foglalkozik...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Környezetvédelem  Jó éjt  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Emlék  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Szép estét kedves látogatóimna...  Életművészet  Kellemes esti időtöltést  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
mandulafa kivirágzik, erős férfiak, őrlő lányok, ablakon kinézők, utcára nyíló, malom zúgása, sáska nehezen, ember örök, utcán körös-körül, öregedésre gondolni, kezünk remeg, hátunk kezd, látásunk egyre, szexuális hevület, öregség milyen, emberi testtől, örök hazába, későbbi éveinkre, lassú hanyatlástól, barátomra gondolok, szemembe nézve, fene öregszik, másik oldala, igazak életerejéről, igazak hosszú, maga teljességében, alapvető különbség, fiatalok között, fiatalok ismerik, öregek ismerik, fiatal lelkipásztor, idős férfi, évek kemény, hallgatóság mély, idős embert, öregember egyszerűen, igazak bizonyságtétele, örök hazámba, bizonyságtétele, elhomályosulnak, termékenységgel, hallgatósággal, meggyőződéssel, megöregednének, tapasztalattal, visszatekintve, szolgálatodban, teljességében, bizonytalanok, megmenekülnek, járókerettel, lelkipásztor, homályosabbá, elmeséljenek, hanyatlástól, virrasztásán, összegyűlnek, életerejéről, kijelentette, meggörnyedni, mindannyiunk, öregkorukban, zeneszerzőt, prédikáljon, emelkedőtől, elsorvadnak, kapcsolatot, egészséggel, kételkedtem, történetnek, elhalványul, megismerték, támolyognak, kiszáradnak, megkérdezte, elcsendesül, szűkölködöm, hallgatóság, közlekedik, gyümölcsöt, prédikátor, kivirágzik, mondhatják, egyáltalán, madárszóra, egyszerűen, öregedésre, meghatódva, megtanulni, mutatkozik, szenvedést, megragadta, bezárulnak, zsoltárról, történetet, elsírjanak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.